• Hoofdcategorie: ROOT

Alternatieven voor uitvaarten in Coronatijd

Hoe kunnen we u op dit moment begeleiden?

afscheid straatNa een melding van een overlijden gaan we naar de nabestaanden toe. Bij deze eerste afspraak zijn vaak meerdere mensen in huis. Nu vragen we u ervoor te zorgen dat er maximaal twee personen in de kamer aanwezig zijn. 
Nabestaanden kunnen helaas niet helpen bij het wassen en kleden van de overledene omdat we de 1,5 meter dan niet kunnen waarborgen.
Een thuisopbaring en de dagelijkse controles van de opbaring zijn gewoon mogelijk. 

Naar het nieuwe normaal vanaf 1 juni 2020
Er zijn nog steeds beperkende maatregelen.

De belangrijksten: nabestaanden moeten de troost van een knuffel of omhelzing missen en bij het afscheid mogen niet meer dan 30 genodigden aanwezig zijn (exclusief medewerkers.) Het zijn restricties die helaas nodig zijn, maar extra moeilijk en verdrietig zijn voor familie en vrienden. 

Vanf 1 juli mogen er maximaal 100 personen naar een uitvaart komen. We mogen weer een kopje koffie aanbieden! Binnen de mogelijkheden van anderhalve meter afstand houden, wordt een informeel samenzijn met horeca voor of na afloop van de afscheidsbijeenkomst weer mogelijk. 

Door de afgenomen drukte, komt er weer ruimte voor nabestaanden om mee te gaan naar de (crematie)oven. Om minimaal 1,5m afstand te houden tot elkaar, kunnen weer (maximaal) twee nabestaanden aanwezig zijn bij de invoer in de oven.

Ook met 30 mensen kan een afscheid vorm krijgen. Dat kan ook op mooie alternatieve locaties waar voldoende ruimte tussen de zitplaatsen gerealiseerd kan worden en passende horeca aangeboden kan worden. Wij helpen u daarbij.

Met het mooie weer kunnen we ook een buitenafscheid organiseren. Of een rouwbezoek waar vrienden en kennissen gefaseerd een laatste groet kunnen brengen.

corona kerkdienstOp vrijwel iedere locatie kunnen we een livestreamverbinding realiseren, zodat mensen mee kunnen kijken met de herdenking. De crematoria bieden deze live streamservice nu zelfs zonder extra kosten aan.

Onze uitvaartfotograaf Anna Groot kan foto's maken.

Andere rituelen om de verbondenheid te vergroten: het kiezen van een moment om tegelijkertijd een kaars te branden of op andere wijze samen te herdenken. Met de straat de stoet uitgeleide doen, langs de route gaan staan. Het online condoleanceregister is in deze tijd ook een welkome aanvulling.

Overleden aan het coronavirus?

Dan zijn we extra voorzichtig. Als iemand thuis is overleden kan de laatste verzorging thuis plaats vinden. Met een paar beperkingen. Zo min mogelijk ingrepen zoals het aanbrengen van een mondhechting. Geen opbaring op bed maar direct in de uitvaartkist of wade en op de beneden verdieping. De kist kan open blijven

Als iemand in het ziekenhuis is overleden gaat de overledene 24 uur in de koeling. Daarna wordt de overledene verzorgd en gekleed. Vervolgens mag de overledene naar huis of naar het uitvaartcentrum. De kist kan open blijven.

Zijn er nieuwe maatregelen? U kunt ons altijd bellen om te horen wat de laatste stand van zaken is.