• Hoofdcategorie: ROOT

Alternatieven voor uitvaarten in Coronatijd

Hoe kunnen we u op dit moment begeleiden?

Na een melding van een overlijden komen we naar u toe. Bij deze eerste afspraak zijn vaak meerdere mensen in huis. We vragen u ervoor te zorgen dat er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Aanwezig kunnen zijn: 2 personen en de uitvaartleider én dus niet meer! Als u liever heeft dat we u begeleiden per telefoon of door beeldbellen kan dat ook.

afscheid straat

Thuisopbaring

Nabestaanden kunnen helpen bij het wassen en kleden van de overledene, ook daarbij moeten we de 1,5 meter kunnen waarborgen. We vragen u om een mondkapje te dragen. Een thuisopbaring en de dagelijkse controles van de opbaring zijn gewoon mogelijk.

Groepsgrootte

Vanaf 28 april is het maximum aantal personen dat bij een uitvaartplechtigheid aanwezig mag zijn 100 personen, mits de 1,5 meter in acht kan worden genomen. Dit is inclusief kinderen en exclusief medewerkers. De nazit is vooralsnog nog steeds mogelijk op dezelfde locatie als de uitvaartt Dit moet een zittende condoleance zijn. Een condoleance elders zonder hapje en drankje, is ook mogelijk, er mogen maximaal 30 personen bij aanwezig zijn. 

Kist dragen

Nabestaanden kunnen de kist begeleiden of dragen met 6 personen, mits deze personen tot het hetzelfde huishouden behoren. Als dat niet zo is kan er met 4 personen gedragen worden. Onze eigen dragers werken in vaste teams en kunnen de rijdende baar begeleiden of de kist schouderen met 6 dragers. Helaas is het nog niet mogelijk om in combinatie met familie te dragen. Dit kan pas weer zodra de 1,5 meter afstand wordt afgeschaft.

Overleden aan het coronavirus?

Dan zijn we extra voorzichtig. Als iemand thuis is overleden kan de laatste verzorging niet thuis plaats vinden. Na overlijden (thuis of verzorgingshuis) wordt de overledene overgebracht naar rouwcentrum met koeling. Daarna wordt de overledene verzorgd en gekleed. Vervolgens mag de overledene indien gewenst naar huis. De kist kan open blijven. 

Deurbeleid 'zieke' gasten

Het is vaak niet te zien of gasten die de uitvaart willen bijwonen ziek of besmet zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de gasten zelf om thuis te blijven indien zij in quarantaine zitten of ziekte-klachten hebben. Het RIVM heeft een uitzondering gemaakt voor eerste graads familieleden. Zij mogen met een chirurgische mondkapje op de uitvaart bijwonen, mits zij niet verkouden zijn of koorts hebben. Crematoria staan deze uitzondering niet toe. 

Zijn er nieuwe maatregelen? U kunt ons altijd bellen om te horen wat de laatste stand van zaken is.