• Hoofdcategorie: ROOT

Alternatieven voor uitvaarten in Coronatijd

 

Hoe kunnen we u op dit moment begeleiden?

afscheid straatNa een melding van een overlijden komen we naar u toe. Bij deze eerste afspraak zijn vaak meerdere mensen in huis. We vragen u ervoor te zorgen dat er 1,5 meter afstand gehouden kan worden.
Als u liever heeft dat we u begeleiden per telefoon of door beeldbellen kan dat ook. 

Nabestaanden kunnen weer helpen bij het wassen en kleden van de overledene, ook daarbij moeten we de 1,5 meter kunnen waarborgen.
Een thuisopbaring en de dagelijkse controles van de opbaring zijn gewoon mogelijk. 

Het nieuwe normaal vanaf 1 juli  2020

Er zijn nog steeds beperkende maatregelen. Nabestaanden moeten de troost van een knuffel of omhelzing missen. Het zijn restricties die helaas nodig zijn, maar extra moeilijk en verdrietig zijn voor familie en vrienden. 

Binnen de mogelijkheden van anderhalve meter afstand houden, wordt een afscheidsbijeenkomst met ( meer dan) 100 mensen weer mogelijk. Ook mag er weer horeca aangeboden worden na afloop van de herdenking, mits de 1,5 meter gewaarborgd is. Iedereen moet kunnen zitten. Er zijn nauwelijks locaties voor meer dan 100 personen waar de 1,5 meter aangehouden kan worden, die ook de intimiteit bieden die het bijwonen van een uitvaart tot een troostvolle ervaring maakt. Tot 100 mensen is er veel mogelijk. De maximale capaciteit van crematoria in Utrecht e.o. ligt tussen de 50 en 100 personen.

Voor uitvaarten met meer dan 100 mensen geldt:

  • Er moet vooraf worden ‘gereserveerd’. Kortom mensen moeten vooraf aangeven dat ze aanwezig zijn bij de uitvaart.
  • Triage, alle bezoekers moet worden gevraagd of ze symptomen hebben van covid-19 (de gezondheidscheck).

Door de afgenomen drukte, komt er weer ruimte voor nabestaanden om mee te gaan naar de (crematie)oven. Om minimaal 1,5 m afstand te houden tot elkaar, kunnen weer (maximaal) twee nabestaanden aanwezig zijn bij de invoer in de oven.

Nabestaanden kunnen de kist begeleiden of dragen met 6 personen, mits deze personen tot het hetzelfde huishouden behoren. Als dat niet zo is kan er met 4 personen gedragen worden. Onze eigen dragers werken in vaste teams en kunnen de rijdende baar begeleiden of de kist schouderen met 6 dragers. Helaas is het nog niet mogelijk om in combinatie met familie te dragen. Dit kan pas weer zodra de 1,5 meter afstand wordt afgeschaft.

 

Overleden aan het coronavirus?

Dan zijn we extra voorzichtig. Als iemand thuis is overleden kan de laatste verzorging thuis plaats vinden. Met een paar beperkingen. Zo min mogelijk ingrepen zoals het aanbrengen van een mondhechting. Geen opbaring op bed maar direct in de uitvaartkist of wade en op de beneden verdieping. De kist kan open blijven

Als iemand in het ziekenhuis is overleden gaat de overledene 24 uur in de koeling. Daarna wordt de overledene verzorgd en gekleed. Vervolgens mag de overledene naar huis of naar het uitvaartcentrum. De kist kan open blijven.

Zijn er nieuwe maatregelen? U kunt ons altijd bellen om te horen wat de laatste stand van zaken is.