na de uitvaart

Florus Kruyne (1954) is geestelijk verzorger

nazorg florusOp de eerste verdieping in het kostershuisje van de Geertekerk heb ik mijn spreekkamer. Daar ga ik graag met je in gesprek over jouw verlies en hoe dit doorwerkt in je leven. Je kunt je eigen vragen inbrengen en ik kan jou bevragen. Samen zoeken we naar antwoorden. Ik laat me daarbij inspireren door een aantal wijsheidstradities, voornamelijk de christelijke en de boeddhistische.

We maken ruimte voor jou. Hoe gaat het echt met je? Vindt je je leven de moeite waard, nu je degene verloren bent die zo belangrijk voor je was. Wat troost je en wat helpt je om het vol te houden? Wat zijn jouw bronnen en waar hoop je op. We tasten je nieuwe werkelijkheid af.

Ik hoop je als gesprekspartner een hart onder de riem te kunnen steken en je in contact te mogen brengen met de stroom van het leven. Als mindfulness en compassietrainer kan ik je zo gewenst helpen om het contact met jezelf te herstellen en te ervaren. Wees welkom.

Je vindt meer informatie over mij op www.floruskruyne.nl.

Na begrafenis: monument op graf

Het duurt enkele maanden voordat een grafsteen geplaatst kan worden. De grond moet voldoende inklinken om de steen te kunnen dragen, zonder risico op scheefzakken of breken.

Als u het graf niet naamloos wilt laten zijn, kunt u voor een tijdelijke grafmarkering kiezen met de naam van de overledene. Soms maken nabestaanden zelf een mooi bordje. Op sommige begraafplaatsen (St. Barbara in Utrecht) zorgt de begraafplaats daarvoor.
De kosten van een grafsteen staan zelden op de uitvaartnota. In principe regelen nabestaanden dit zelf met een steenhouwerij zonder tussenkomst van een uitvaartondernemer. Gemiddeld kost het maken van een grafsteen €2000,-. Het (terug) plaatsen van de steen kost gemiddeld €250,-

Gevoelens van rouw

nazorgVoor rouwen bestaat geen protocol: het overkomt je en je moet maar zien hoe je het aanpakt. Alles verandert en wat dat met je doet merk je o.a. aan reacties uit je omgeving. Het verlies van een dierbare betekent soms dat de bodem weggeslagen is onder het dagelijks bestaan. Wat te doen? Verzin voor binnen kleine rituelen. Maak een huisaltaartje, vertel ’s avonds aan hem of haar hoe het met u gaat. Haal een verse roos... Rituelen voeden de ziel in deze tijd van ontreddering. Er zijn troostkaartjes op de markt, die u kunnen helpen bij een dagelijkse meditatie. Uw concentratie is er misschien net toereikend voor.

En als u druk bent en het werk en het leven van alledag u weer opeisen, dan zijn kleine rituelen een manier om ruimte te maken en aandacht te geven aan uw gevoelens van rouw.

Als u bang bent dat u vastloopt in uw rouw kunt u beter niet te lang wachten met het inroepen van hulp. Neemt u dan contact op met uw huisarts of met Alting & Res Uitvaarten. Wij hebben een team van nazorgconsulenten.

Na crematie: as ophalen, de urn en as uitstrooien

As ophalen

De as van een overledene moet wettelijk 4 weken bewaard worden in de algemene nis van het crematorium. Ongeveer 3 weken na de crematie krijgt u een brief van het crematorium, waarin ze u vragen om een afspraak met hen te maken om de as op te halen. Als u nog geen bestemming heeft voor de as, kunt u hiermee wachten. De as blijft dan in de algemene nis staan. Na een half jaar zal het crematorium u vragen of u deze periode wilt verlengen. Het crematorium zal de as nooit zonder uw toestemming verstrooien.

Urn

Roxanne Swentzell, Bill's UrnIn ons omringende landen krijgen nabestaanden de as van de overledene direct mee, maar in Nederland hebben we een wettelijke bewaartermijn van 1 maand. De asbus staat gedurende deze maand in de algemene nis van het crematorium, die niet toegankelijk is voor het publiek. Waarom dat zo geregeld is in Nederland, weet eigenlijk niemand. De bewaartermijn maakt nabestaanden soms onzeker, hoe weet ik zeker dat ik de as die ik meekrijg, ook echt die van mijn geliefde is? Deze angst is niet nodig. Vanaf de invoer in de oven tot het vullen van de asbus, gaat er een vuurvast steentje met een identificatienummer mee.

U krijgt de as mee in een asbus. U moet zelf een urn aanschaffen. In het crematorium zijn diverse modellen te zien. De urn is ook een geliefd object van kunstenaars, dus als u iets anders wilt, is er keuze genoeg. U heeft alleen een urn nodig als de as wilt bijzetten in het columbarium. Als men de as thuis wilt bewaren kiezen veel mensen ook voor een urn. Het vullen van de urn, kunt u eventueel door de medewerker van het crematorium laten doen. Als u dit naar vindt doen wij het ook met liefde voor u.

As uitstrooien

Het verstrooien van de as was vroeger aan strikte regels gebonden. Die beperkingen zijn vervallen, u kunt tegenwoordig zelf een plek uitzoeken. Het enige dat van u verwacht wordt is dat u toestemming hebt van de eigenaar van de grond. Voor verstrooien op open zee is geen toestemming nodig. Voor binnenwateren geldt dat u hiervan in principe melding moet doen bij de betreffende gemeente. Maar de gemeente zal daarvan vreemd opkijken, in de regel doet niemand dit.

Foto: Roxanne Swentzell, Bill's Urn